ذخیره طلا به طلایی گفته میشود که بانکهای مرکزی برای حفظ ارزش داراییهای خود و تضمین پرداخت تعهدات مالی خود مثل سپردههای بانکی، دارندگان پولهای کاغذی و بدهی شرکای تجاری یا بهعنوان پشتوانهای برای پول نگهداری میکنند . در پایان سال ۲۰۰۵ بانکهای مرکزی و صندوقهای سرمایهگذاری حدود ۱۹٪ از کل طلای استخراجشده در جهان را در اختیار داشتند. بر اساس برآوردها کل طلای استخراج شده تا پایان سال ۲۰۰۹ میلادی ۱۶۵٬۰۰۰ تن بودهاست . میزان ذخایر طلای ایران، به صورت محرمانه است و مسئولان بانک مرکزی بهطور رسمی آمار آن را در اختیار نهادهای داخلی و خارجی قرار نمیدهند.صندوق بینالمللی پول بهطور دورهای آمار داراییهای طلای هر بانک مرکزی را بر اساس گزارش رسمی خود آن کشور اعلام میکند. و شورای جهانی طلا براساس این آمار بهطور دورهای فهرست داراییهای طلای کشورها و سازمانهای بینالمللی مختلف را تنظیم میکند . البته میزان طلایی که در این جدول برای هر کشور ذکر شده لزوماً بهطور فیزیکی در همان کشور قرار ندارد و مشخص کردن میزان طلایی که بهطور فیزیکی در اختیار بانک مرکزی هر کشور قرار دارد نیز امکانپذیر نیست، چون اغلب بانکهای مرکزی اجازهٔ بررسی ذخایر خود را نمیدهند.
میزان طلای استخراج شده و باقی مانده در جهان
هر چند از میزان دقیق طلای قابل استخراج روی کره زمین اطلاعاتی در دسترس نیست، اما طبق محاسبات شورای جهانی طلا در سال ۲۰۱۹ تنها ۵۰ هزار تن طلای دیگر در معادن باقی مانده و همچنین در این گزارش آمده که تا کنون بیش از ۱۹۶ هزار تن طلا استخراج شده است، یعنی تنها ۲۰ درصد طلای استخراج نشده در جهان وجود دارد. هم اکنون روزانه بین ۲.۵ تا ۳ تن طلا از معادن در کشورهای مختلف استخراج میشود. طبق محاسبات شورای جهانی طلا، دوسوم استخراج طلا در دوره آغاز شده از سال ۱۹۵۰ میلادی صورت گرفته است. از این میزان طلای استخراج شده تا کنون حدود ۴۸ درصد در صنعت جواهر سازی مورد استفاده قرار میگیرد، مقدار کمی از آن در صنعت و بقیه به شکل شمش طلا نگهداری میشود. کارشناسان پیش بینی میکنند، نرخ رشد استخراج طلا طی ۸ تا ۱۰ سال آینده کاهش مییابد.
رتبه ایران در تولید طلا
هم اکنون ۲۲ معدن طلای فعال در کشورمان وجود دارد که ۰.۲ درصد طلای جهان از آنها استخراج میشود. با این حال آمارهای مختلفی درباره جایگاه ایران از لحاظ مصرف و تولید طلا وجود دارد. ارقام منتشر شده وزارت صمت حاکی از آن است که کشورمان توانسته رتبه چهل و ششم را از آن خود کند و در عین حال در بین آسیاییها کشورمان جایگاه دوازدهم را دارد. موضوع مصرف طلا سبب شده براساس آمار غیر رسمی ایرانیها در بین ۱۰ کشور شاخص جای گیرند و در گزارشهای دیگر ایران پنجمین مصرف کننده این فلز خوش رنگ است. طبق گزارش وزارت صمت هم اکنون سالانه ۱۲ تن طلا در کشورمان استخراج میشود که نسبت به سال ۹۱ رشد ۱۴ برابری داشته است. بر اساس اطلاعات این گزارش، هم اکنون ۳۲۰ تن ذخایر طلا در ایران قرار دارد که باید امیدوار بود به ۴۰۰ تن هم برسد.