نرخ اشتغال یک فاکتور مهم و معنی دار برای اقتصاد در سطوح مختلف جامعه به حساب می آید و بوسیله آن سلامت اقصاد یک کشور سنجیده می شود. نماگر های اشتغال یا employment indicators به عنوان یک مولفه مهم در محاسبه دیگر شاخص های اقتصادی از جمله تولید ناخالص ملی و تولید ناخالص داخلی به کار گرفته می شوند.
قبل از بررسی کامل موضوع اشتغال در جامعه و ابعاد مختلف آن به اصل مفهموم اشتغال میپردازیم. اشتغال به معنی مشغول بودن به انجام کار یا یک فعالیت می باشد که برای شخصی که آن را انجام می دهد مزایایی ایجاد میکند، این مزایا میتواند به صورت مالی باشد. نرخ اشتغال در یک جامعه نشان دهنده میزان سلامت و قدرت اقتصادی یک کشور است چرا که تولید و اشتغال قلب تپنده هر اقتصادی می باشد که دولت مردان توجه بسیاری به آن می کنند. نرخ اشتغال را به نحوی میتوان سطح رفاه یک جامعه نیز معرفی کرد چرا که هنگامی که نرخ اشتغال در یک جامعه افزایش می یابد خود به خود درآمد افراد هم در آن جامعه رو به گسترش میرود و افراد ، توانایی خرید بالاتری را پیدا خواهند کرد.
محاسبه نرخ اشتغال
نرخ اشتغال در یک جامعه وقتی عنوان می شود که شامل اشتغال در دو زمینه خدماتی و تولیدی می باشد به نحوی که اشتغال در ابعاد مختلف معدنی و استخراج،تولید صنعتی و خدماتی را شامل میشود. برای محسابه نرخ اشتغال در یک جامعه می بایست تعداد کل نیروی کار شاغل را بر کل نیروی کار تقسیم کرده که نرخ اشتغال بدست می آید.
از آنجایی که مردم و حتی سیاست مداران بر روی بهبود و رونق بخش کار و تولید توجه دارند، اشتغال به عنوان مهمترین شاخص، بهبود اقتصادی و بازگشت دوباره رونق را نشان میدهد. هنگامی که اقتصاد در حالت رکود قرار میگیرد، کار در اکثر امور کاهش می یابد و طبیعی است که حتی با بازگشت رونق اقتصادی زمانی باید صرف گردد تا از لحاظ روانی اعتماد بازار کار و سطوح کارفرمایی جلب شود. گزارش های اشتغال تاثیر بسیار بالایی بر بازار های مالی دارند. آنها توانایی لازم برای اعلام زمان چرخه های کسب و کار را دارا می باشند.