82. طلا و جواهر در ایران چه جایگاهی دارد؟

82. طلا و جواهر در ایران چه جایگاهی دارد؟

در گزارش مربوط به ذخایر طلای کشورهای جهان که توسط هیئت جهانی طلا و در آوریل 2016 منتشر گردید نام ایران جزء 50 کشور نخست این جدول مشاهده نمی‌شود. رتبه پنجاهم این رده‌بندی به کشور بلغارستان با 2/40 تن ذخیره طلا اختصاص دارد. البته منظور از ذخیره، میزان طلایی است که در مالکیت نهادهای رسمی یک کشور چون بانک‌های مرکزی می‌باشد و ذخایر معدنی بالقوه را شامل نمی‌شود.

طبق آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت 12 معدن طلا در کشور وجود دارد که مهم‌ترین آن‌ها معدن زر شوران در 35 کیلومتری تکاب، معدن آق دره در 30 کیلومتری تکاب و معدن موته در 50 کیلومتری گلپایگان هستند. سنگ‌های معدنی این معادن بین 5/1 تا 2 گرم در تن طلای خالص داشته و میزان ذخایر کشف‌شده قطعی در کشور بالغ‌بر 300 تن است. هم‌اکنون در ایران سالانه 5/2 تن طلا استخراج می‌شود که با سرمایه‌گذاری‌های انجام‌شده پیش‌بینی می‌شود در سال‌های آتی این رقم به 5 تن برسد.
باوجوداینکه صنعت طلا و جواهر ایران از پیشینه چندین هزارساله برخوردار است اما در تولید طلا و جواهر، سهم کشور حداکثر به یک درصد جهان می‌رسد و جایگاهی در میان دیگر کشورهای جهان ندارد. این درحالی‌که است که از منظر تقاضا، ایران با 9/70 تن مصرف در سال 2015 پس از ترکیه با 1/72 تن و بالاتر از ویتنام با 4/63 تن مصرف در جایگاه هشتم جهان قرار دارد. عمده مصرف طلای کشور در صنعت جواهرسازی است. ایرانیان نیز مانند بسیاری از کشورها در مراسم عقد و عروسی زوجین به خرید طلا اقدام می‌کنند و خرید حلقه‌ها و سرویس‌های طلا، رسمی رایج در کلیه اقوام ایرانی است. طلا حتی در تعیین مهریه نیز نقش مهمی دارد و اغلب مهریه دوشیزگان بر پایه سکه طلا تعیین می‌شود.

عیار مرسوم جواهرات طلا در ایران 18 است به‌جز طلای یزد که عیار آن 20 می‌باشد. بااینکه طلای زرد بین مردم کشورمان از محبوبیت زیادی برخوردار است اما در سال‌های اخیر و اغلب در قشر جوان، طلای سفید نیز مشتریان بسیاری به خود می‌بیند. تولید طلاهای رنگی در ایران به دلیل برخی ضعف‌های تکنولوژی چندان اجرایی نشده و به همین جهت‌بخش عمده‌ای از طلاهای رنگی موجود در بازار وارداتی است